Švajčiarsko vyhralo nad Slovenskom v prvom zápase Nemeckého pohára

09.11.2012 Celý región

Mníchov 9. novembra (TASR) - Slovenskí hokejisti prehrali v piatok vo svojom prvom zápase na Nemeckom pohári v Mníchove so Švajčiarskom 2:3.

Triumf Helvétov zariadila ich prvá útočná formácia, ktorá sa postarala o všetky tri góly. Presné zásahy obhajcu minuloročného prvenstva zaznamenali útočník Marcel Hossa a obranca Michal Sersen.

Zverencov trénera Vladimíra Vůjteka čaká druhý zápas v sobotu o 19.45 h proti výberu Kanady a s turnajom sa rozlúčia v nedeľu duelom proti domácemu výberu (16.45 h).

Slovákom nevyšiel úvod zápasu, keď už v 16. sekunde poslal Švajčiarov do vedenia Romy úspešnou dorážkou Bodenmannovej strely - 1:0. Vzápätí dostali slovenskí hokejisti výhodu presilovej hry, no súpera v nej vážnejšie neohrozili a rovnako nevyužitá zostala aj vyše minútová početná výhoda o dvoch hráčov v polovici tretiny. Helvéti po ubránení sa prevzali iniciatívu a Hamerlík mal čo robiť pri šanciach Wicka a Ambühla. V závere tretiny mali vyrovnanie na hokejke Hovorka i Mikúš, no Gerber ich pokusy zneškodnil.

Švajčiari takmer predviedli gólový vstup aj do prostrednej časti, keď sa ocitol v tutovke Pestoni, no tentoraz si Hamerlík poradil. Slováci následne zvýšili aktivitu, ale recept na Gerbera nenašli postupne Sersen, Miklík, ani Stehlík. Najväčšiu šancu spálil paradoxne v oslabení Radivojevič, keď ho v 33. minúte našiel medzi kruhmi Bližňák, no strele slovenského kapitána chýbala razancia. O päť minút neskôr si obrana pred Hamerlíkom nedala pozor na Bodenmanna a ten pohodlne zvýšil na 2:0. Slovenskú zástavu zdvihol v 38. minúte Hossa dorážkou vlastnej strely, no o ďalších 31 sekúnd pridal Bodenmann svoj druhý gól v zápase a Švajčiari opäť odskočili na rozdiel dvoch gólov - 3:1.

Vůjtekov tím vykorčuľoval do tretieho dejstva s evidentným úmyslom čo najskôr dosiahnuť kontaktný gól, zbytočnými vylúčeniami sa však obral o množstvo síl. V 45. minúte mohol Romy zatĺcť štvrtý klinec do rakvy slovenských nádejí, ale Hamerlík mu pokazil radosť zázračným zákrokom. Šancu na remízu vykresal v 56. minúte Valábik, ktorý pred Gerberom tečoval tvrdý príklep Sersena od modrej čiary - 3:2. O pár sekúnd mohol vyrovnať Hovorka, ale švajčiarska obrana k nemu včas pristúpila a zmarila jeho príležitosť. Slováci v závere skúsili hru vabank v šestici proti brániacemu švajčiarskemu kvartetu, vyrovnanie to však už neprinieslo.

Švajčiarsko - Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Góly: 1. Romy (Bodenmann, Hollenstein), 35. Bodenmann (Romy, Hollenstein), 39. Bodenmann (Hollenstein, Romy) - 38. Hossa (Mikúš, Hovorka), 56. Valábik (Sersen, Radivojevič)
Rozhodovali: Bauer, Schütz - Hurtik, Kretschmer (všetci Nem.)
vylúčení: 10:8, navyše: Gardner (Švaj.) 10 min za nešportové správanie
presilovky: 1:1
oslabenia: 0:0
3000 divákov.

zostavy:

Švajčiarsko: Gerber - Blum, Von Gunten, Loeffel, Grossmann, Chiesa, Geering, Ramholt, Kparghai - Bodenmann, Hollenstein, Romy - Ambühl, Wick, Bürgler - Pestoni, Bärtschi, Walker - Stancescu, Schnyder, Gardner
SR: Hamerlík - Štajnoch, Stehlík, Baranka, Kudroč, Sersen, Valábik, Ďaloga, Mikuš - Hudáček, Bližňák, Miklík - Radivojevič, Marcinko, Galamboš - Hovorka, Mikúš, Hossa - Tybor, Šťastný, Ölvecký

Hlasy po zápase:

Branko Radivojevič, útočník a kapitán SR: "Myslím si, že horší sme neboli. Mali sme viac šancí i striel na bránku, ale na šance sa nehrá. Na začiatku sme zaspali a súper to využil. Nás to utlmilo, napriek tomu sme mali šance na to, aby sme zápas zvrátili. Je vidieť nezohratosť v presilovkách, je to ešte kostrbaté. Nevadí, ideme ďalej."

Andrej Šťastný, útočník a debutant SR: "Mali sme zlý vstup do zápasu, z prvého striedania sme dostali gól. Nevzdávali sme sa však ani za stavu 0:2, strelili kontaktný gól, len škoda, že hneď vzápätí sme opäť inkasovali. To bolo zrejme rozhodujúce, v závere sme navyše nemali šťastie."

Michal Sersen, obranca SR: "Nezačali sme dobre a dostali gól hneď v úvodných sekundách. Švajčiari dobre napádali a nepustili nás do hry. V druhej tretine sme zlepšili pohyb, často strieľali, paradoxne sme však tretinu prehrali 1:2 a to nakoniec aj rozhodlo. Náš druhý gól dal Boris Valábik, na striedačke mi povedal, že mu puk trafil hokejku. Je to však vlastne jedno, na výsledku to nič nemení."

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Bolo to vyrovnané a bojovné stretnutie. S výsledkom samozrejme nemôžme byť spokojní, ale bol to prvý zápas a nie všetko sa podarilo. Hrali sme zle presilovky, nemali sme dosť času na ich nácvik. Švajčiari zahrali početné výhody lepšie a v presilovke aj rozhodli."

ďalší výsledok:

Nemecko - Kanada 3:2 (0:0, 1:0, 2:2)
Góly: 32. Kink (Kohl), 42. Wolf (Hördler), 55. Goc (Hospelt) - 43. Katic (Germyn, Pettinger), 59. Dawes (Boyd)

tabuľka:

1. Nemecko 1 1 0 0 0 0 3:2 3
. Švajčiarsko 1 1 0 0 0 0 3:2 3
3. SR 1 0 0 1 0 0 2:3 0
. Kanada 1 0 0 1 0 0 2:3 0
 

Vyberte región